Niclas Hammarström har hyllats för sina bilder från krig, konflikter och katastrofer. Den 23 november 2013 kidnappades han och reportern Magnus Falkehed av beväpnade män i Syrien mitt under ett brinnande krig.

När Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kom hem skrev de boken ”Idag ska vi inte dö” där man får följa hur journalisterna överlevde kidnappningen och hur kyla, hot och hunger blev en vardag.

-Vi pratade om att skriva en bok redan när vi satt inlåsta i källaren. Det var jobbigt att skriva boken men det kändes viktigt att få prata ut om allt, säger Niclas Hammarström.

De gjorde ett flyktförsök, men som slutade med att kidnapparna sköt och träffade Niclas Hammarström i benet. Men i efterhand tror båda journalisterna att flyktförsöket påskyndade kidnapparna att kontakta Sverige.

-Innan vårat flyktförsök visade kidnapparna med gester att vi skulle få skägg ända ner till knäna och gå med rullator innan vi skulle få komma hem. Men efter flyktförsöket kontaktade de Sverige för första gången, säger Niclas Hammarström.

Efter 46 dagar i fångenskap släpptes journalisterna.

Kidnappningen har inte fått Niclas Hammarström att dra sig tillbaka och sluta med sitt jobb, han har efter kidnappningen i Syrien besökt många av världens värst drabbade krig och katastrofområden. Men idag tänker han till en extra gång innan han bokar flygbiljetten.

”Det är det värsta som kan hända, att bli kidnappad igen”, säger Niclas Hammarström.