För att kunna behålla sina lärare ska Vara Kommun nästa år satsa 5 miljoner kronor extra på att få upp lärarnas löner. Efter den statliga låglönesatsningen och kommunens satsning på lägsta löner, måste nu kommunen ta sitt ansvar för att behålla de lärare som hamnat utanför satsningarna. Annars kommer rutinerade lärare med relativt låga löner söka nya jobb.

 

”Vi behöver jobba med att det är attraktivt att jobba i Vara kommun”, säger Carl-Uno Olsson, Ordförande i bildningsnämnden för socialdemokraterna

 

-Jobba mer med den här typen av projekt då ständiga kvalitetsförbättringar ihop med personalen och man får möjligheterna och göra ett bra jobb och vara delaktig i den delen. Sen så ska man ha en vettig lönenivå och där är vi konkurrenskraftiga, men det handlar om så mycket mer än bara lön. Skolorna börjar även bli gamla och det är dags att fräscha upp dom.

 I Sverige har man börjat ta in lärare utan utbildning som är med på lektionerna. Och Vara Kommun ser till att personalen blir väl omhändertagen. Om lärarna får ett bra mottagande och får se fördelarna med läraryrket, är det en alldeles utmärkt rekryteringsbas.